Allvarligt läckage i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

En större mängd saltsyra har läckt ut på en industri i Vetlanda. Ingen person har kommit till skada. – Saltsyra är skadligt för människor och miljö, säger Micael Carlsson, brandingenjör i Vetlanda.

Det var klockan 13.15 på söndagen som räddningstjänsten fick larm om att saltsyra läckt ut. Enligt räddningstjänsten handlar det om tre kubikmeter. Olyckan inträffade i samband med att en chaufför höll på att lossa lastbilen.

– Chauffören hann sätta sig i säkerhet. När han kunde överblicka situationen lyckades han stänga rätt kranar, säger Micael Carlsson, brandingenjör på räddningstjänsten i Vetlanda.

Hur allvarligt är det här?

– Det här är högkoncentrerad saltsyra som läckt ut. Det är skadligt för människor och miljö.

Räddningstjänsen jobbar just nu med att neutralisera och omhänderta den utläckta syran. Räddningsstyrkor från Vetlanda, Landsbro och Nässjö är insatta i arbetet.

– Vi sanerar nu genom kalk och vatten för att minska miljöskadan, säger Micael Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.