I torsdags invigdes de första backarna på Mullsjö Alpin i Knaggebo. Foto: Kristin Renulf / SVT

Alpin premiär i Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

Knaggebo i Mulljsö är fortfarande grönt av gräs och barrträd men två vita slingor slingrar sig när till foten av höjden. Här invigdes på torsdagen länets alpina skidsäsong när skidanläggningen öppnade sina första backar.

– Det känns skönt att äntligen vara igång, det har varti mycket fram och tillbaks med vädret den sista tiden, säger ägare Michael Lindberg på Mullsjö Alpin.

De senaste dagarna har snö putsats ut i de två backarna och i går kunde en blå backe och en barnbacke öppnas. Konstsnön har producerats sedan i november och legat på hög i väntan på kallare temperatur.

Hur känns det att åka mitt i en grön backe?

–Det känns ju lite konstigt men man blir ju motiverad till att åka rakt. Åker du ut här så kommer du bränna dig och åka ut på buskar och träd. Man ser man ju var banan är. Det är inte mysigt, men det är bra, säger Albin blomberg som åker skidor för första gången på tio år.

Mildare vintrar en utmaning

Målet för anläggningen i Mullsjö är varje år att öppna på juldagen, när folk är lediga. I år blev det alltså några dagar senare, men ägare Michael Lindberg verkar rätt nöjd ändå.

–Nu har vi ett täcke på kanske en halvmeter i snitt, som håller ett bra tag.

Hur lång säsong tror ni på?

–Vi har som mål slutet på vecka 12. Snön brukar aldrig vara ett problem. Nu har det ju varit lite tufft i början, men det kommer kyla och vi kommer fortsätta fylla på och göra snö vart efter det blir kallt och få igång fler nerfarter.

Vintrarna blir allt mildare, hur påverkar det er verksamhet?

–Det är en utamning för oss. Vi måste bli bättre på att göra snö, snababre, och se till att förutsättnignarna bli så bra som möjligt, säger Michael Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.