Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Fredriksson Ståhl har över 3000 följare i sin facebookgrupp där hon berättar om sitt liv på ett gruppboende i Nässjö. Foto: Emma Johansson/SVT

Amandas 3 000 följare tar del av livet på gruppboendet

Publicerad

Amanda Fredriksson Ståhl kan det mesta om att bo på gruppboende. Hon har gjort det från och till så länge hon kan minnas. Nu har hon landat rätt på ett boende i Nässjö och delar med sig av sin vardag i sociala medier.

22-åriga Amanda Fredriksson Ståhl kommer från Göteborg, men har bott på olika gruppboenden runtom i landet. Under en period innebar det att hon flyttade till ett nytt boende varje år.

Hon har olika diagnoser, bland annat autism och adhd, och har nu bott på ett gruppboende i Nässjö de senaste två åren där hon trivs bra.

– Jag känner nu att jag börjar landa efter alla kaotiska år jag gått igenom. Jag känner också att jag kommer att kunna bo här länge nu utan att behöva flytta, säger hon.

”Viktigt att sprida kunskap”

Antalet personer som beviljas boende enligt LSS, lagen om särskilt stöd för vissa funktionsnedsatta, har ökat i över hälften av länets kommuner de senaste åren enligt en kartläggning av SVT Jönköping.

Amanda tycker att det är viktigt att sprida kunskap till de som kanske inte vågar flytta till ett gruppboende eller som inte förstår vad det innebär.

– Det finns så många där ute som inte vågar uttrycka hur de känner. Jag vill vara ett stöd och en förebild för de som inte vågar det.

I klippet ovan visar Amanda upp sin lägenhet på gruppboendet i Nässjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer