I videoklippet ovan förklarar Henrik Johansson varför det är så viktigt med en tredje dos för vårdpersonal. Foto: SVT

Ambulansförbundets krav: ”Ge oss en tredje spruta nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansförbundet reagerar nu starkt på att en del politiker i Region Jönköpings län vill se vaccinkrav samtidigt som beredskap för en tredje dos för sjukvårdspersonal inte finns, enligt förbundet. Det finns en rädsla kring att de flesta medarbetare står utan fullgott skydd mot covid-19, eftersom de vaccinerades tidigt under pandemin.

Efter SVT:s reportage om att Liberalerna och Miljöpartiet vill se vaccinkrav för vårdpersonal har nu reaktioner väckts hos Ambulansförbundets medlemmar.

Förslaget om vaccinkrav handlar bland annat om omplacering av personal som inte har vaccinerat sig, men förbundet anser att stor del av personalen inte har ett skydd från vaccinet längre.

Kraftig nedgång i antikroppar

Vid Danderyds sjukhus har man i en pågående studie sett kraftig nedgång i antikroppar månader efter dubbla vacindoser, enligt Läkartidningen. Även Folkhälsomyndigheten har uttalat sig om data som visar att vaccinationer mot covid-19 som genomfördes tidigast börjat avta.

– Att någon berättar för oss vad som kan hända om vi inte vaccinerar oss är provocerande när Region Jönköpings län själva inte har beredskapen för att vaccinera oss med en tredje dos, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet.

Vill ha tredje dos genast

Regionen menar att det är viktigare att prioritera andra grupper, inte att skydda vårdanställda. Men en tredje dos är planerad, säger smittskyddsläkare. Men nu vill Ambulansförbundet att samtliga regioner ska arbeta mot Folkhälsomyndigheten för att öka på takten av den tredje dosen vaccination för vårdanställda. Samtidigt vill de att den interna beredskapen ska förstärkas i Jönköpings län.

I videoklippet ovan förklarar Henrik Johansson varför det är så viktigt med en tredje dos för vårdpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.