Jimmy Ekström (L), regionråd, vill i första hand omplacera ovaccinerad personal till andra arbetsuppgifter. Foto: Claudio Bresciani/TT, Simon Fredling/SVT

L och MP vill se vaccinkrav för viss vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill både Liberalerna och Miljöpartiet få till vaccinkrav för vårdpersonal på arbetsplatser där det är extra känsligt med smitta. Men resterande partier säger nej till krav på covid-vaccin.

Liberalerna driver nu frågan om vaccinkrav regionalt för viss personal inom vården. Det handlar om de som exempelvis arbetar med multisjuka äldre, för tidigt födda barn och småbarn som ännu inte vaccinerats, men också patienter eller personer som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

Nu vill även Miljöpartiet införa begränsningar för personal som inte vaccinerar sig.

Corona Jönköping

– De som motsätter sig att vaccineras ska inte ha direktkontakt med sköra grupper utan omplaceras och få andra arbetsuppgifter, skriver Märit Strindberg (MP), som sitter i nämnden för folkhälsa och sjukvård, i ett mejl till SVT.

Majoritet av partier säger nej

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet säger nej till vaccinkrav.

– KD arbetar för att så många som möjligt ska vaccinera sig, men inte genom ett krav, skriver Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande.

Strider mot grundlagen

Sverigedemokraterna hänvisar till det grundlagsskydd som står skrivet i regeringsformen mot påtvingade kroppsliga ingrepp.

– En inskränkning i detta skydd skulle kräva att riksdagen stiftar en ny lag och ändrar grundlagen, skriver Björn Forsell, (SD), ordförande i distrikt Jönköpings län.

Liberalerna å sin sida menar att det inte handlar om att tvinga personal att vaccineras, men att arbetsgivare ska kunna vidta åtgärder om personal vägrar att ta sprutan.

I videoklippet ovan förklarar Liberalerna varför de vill se vaccinkrav.

Enkätundersökning om åsikt i frågan om vaccinkrav

SVT Nyheter Jönköping har skickat ut en enkätundersökning till samtliga partier i Region Jönköpings län angående synen på vaccinkrav för viss vårdpersonal som hanterar grupper av människor som är extra känsliga för smittorisk.

Moderaterna och Vänsterpartiet har inte svarat på enkätundersökningen. Bevara akutsjukhusen har meddelat att de inte tar ställning i denna fråga politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet