Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amir Faqiri kommer att skapa konst av fimparna om polisen inte kan ta emot dem. Foto: Tilda Sävinger/SVT

Amir har plockat fimpar värda åtta miljoner kronor i böter

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen var skräpplockarprofilen Amir Faqiris plan att lämna över 10 000 fimpar till polisen som han plockat runt om i Jönköping. Anledningen är att han tycker att polisen inte tar nedskräpningen på allvar. När fimparna skulle lämnas över ville dock polisen inte ta emot dem.

Sedan början av 2022 är det olagligt att slänga fimpar på marken i Sverige och döms man ligger bötesbeloppet på 800 kr. Detta är något Amir Faqiri anser inte tas på allvar från polisens sida. Han vill att man ska DNA-testa fimpar man hittar på marken så att personen som slängt fimpen på marken döms.

– Jag vill att folk ska tänka på att man kan bli bötfälld trots att polisen inte ser en slänga fimpen där och då, säger Amir Faqiri.

10 000 fimpar på en vecka

Under en veckas tid plockade Amir ihop 10 000 fimpar med hjälp av en hink som fyller 500 stycken i taget.

Han tror inte att något DNA-testande kommer att göras i praktiken men han menar att det handlar om att upplysa om problemet.

När SVT pratar med polisens presstalesperson förstår man inte anledningen till aktionen.

– Vi kan inte topsa personer hur som helst, jag förstår inte varför han inte bara åkt till soptippen med fimparna, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.