Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Berthling, valnämndens ordförande i Jönköpings församling och Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby märker båda av en större vilja att rösta i kyrkovalet. I klippet hör du varför! Foto: Emma Johansson/SVT

Här ser de ett ökat valdeltagande: ”Nästan överrumplade av folk”

Publicerad

Hittills har intresset att förtidsrösta varit stort i Jönköpings församling. Viljan att rösta i kyrkovalet ökade i hela landet förra valet och kanske mest i Aneby pastorat, som hade högst valdeltagande i Linköping stift.

– Vi ser ett tilltagande röstdeltagande. Människor reser sig från sina soffor och hem och går och röstar i större utsträckning, säger Peter Andreasson som är kyrkoherde i Aneby pastorat.

Hur ser du på risken för polarisering i kyrkan på samma sätt som i politiken?

– På något sätt så gör det kanske kyrkovalet mer intressant. Det är bra att det väcker ett större intresse och får människor att tänka efter hur kyrkan ska styras framöver.

”Nästan överrumplade”

Anders Berthling som är valnämndens ordförande i Jönköpings församling bekräftar också bilden av ett stort intresse för kyrkovalet.

– I måndags var det väldigt mycket, då blev vi nästan överrumplade av folk som ville förtidsrösta, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Birgitta Larsson, Jonas Bremer och Henric Grännö om varför de röstar i kyrkovalet. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet
Mer Jönköping
Mer Nyheter