Anhöriga till döda i fentanylmålet nekas ersättning

Publicerad

Anhöriga till de avlidna har ansökt om ersättning från brottsoffermyndigheten. Nu kommer beskedet till 13 sökande att de inte får det.

Orsaken är att brottsoffren anses ha tagit en medveten risk när de köpte preparatet och att den ersättning som skulle ha kunnat betalas ut då jämkas ner till noll. Två av de som ansökt är från länet; Vetlanda och Tranås kommuner.

Det var i april som Högsta domstolen fastslog domen mot en av de två bröder som sålt Fentanyl till personer som dött av preparatet. Straffet på fyra års fängelse stod därför fast. Den äldre brodern hade inte överklagat sin dom på sex års fängelse.

Tilldömdes ersättning

Anhöriga tilldömdes ersättning på 60 000 kronor var i domstol, men om de dömda inte väntas kunna betala finns möjligheten att söka ersättning från Brottsoffermyndigheten, som nu alltså har gett avslag.

Det tilldömda skadeståndet finns kvar, men om inte de dömda kan betala så får de anhöriga inga pengar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är fentanyl Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer