Foto: SVT/Charlotte Göransson

Anna ska kämpa för klimatet i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Under ett år ska några länsbor minska sin klimatpåverkan med 30 procent och inspirera andra att göra detsamma. Anna Carendi och hennes familj är några av klimatkämparna som antagit Klimatrådets utmaning.

Klimatveckan i september är startskottet för klimatkämparna som deltar i utmaningen under det kommande året. Deras bankkonton kopplas till en app som räknar ut hur mycket de minskar sin klimatpåverkan.

– Jag gör redan en del idag, säger Anna Carendi som är en av klimatkämparna och berättar att hon till vardags arbetar med hållbar utveckling och känner att hon delvis därför vill vara en förebild.

Konsumtionen blir svår

Syftet med satsningen är dels att fler ska bli engagerade i klimatfrågan, men också att deltagarna själva ska minska sin klimatpåverkan. Klimatkämparnas mål är att minska sin påverkan 30 procent vardera och samtidigt låta andra följa deras resa för att fler ska inspireras.

Klimatrådet, som är initiativtagare till satsningen, hoppas också att två procent av länsbefolkningen ska ladda ner appen och minska sina utsläpp med fem procent.

Vad tror du kommer bli svårast?

– Minska konsumtionen av kläder, skor och sportartiklar. Vi är en aktiv familj och barnen håller på med olika idrotter, säger Anna Carendi.

Läs mer om projektet på Klimatrådet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.