Anna tävlar i polishunds-SM i Värnamo

Publicerad

Under fyra dagar pågår polishunds-SM i skogarna runt Värnamo. Totalt deltar ett 20-tal ekipage från i stort sett hela landet.

I Vallerstadsskogarna strax utanför Värnamo gör sig hundföraren Anna Rydén redo för dagens första moment, räddningssök. På ett område som är 300 meter långt och 100 meter brett finns två personer, en är synlig och den andra är gömd. Det finns även en väska utplacerad. Vid varje ställe ska hunden markera genom att skälla.

– Jag hoppas att det går bra, men det är djur vi håller på med och ibland så hittar de på saker som vi inte har tänkt, säger Anna Rydén till SVT efter att hon genomfört momentet räddningssök.

Just momentet räddningssök var Anna nöjd med och ekipaget fick applåder och höga poäng av kontrollanterna när ekipaget gick imål.

Fem delmoment

Polishunds-SM har pågått sedan 1963 och det är första gången som tävlingen arrangeras i Småland. Tävlingen pågår i fyra dagar och varje ekipage genomför fem olika delmoment.

Utöver räddningssök ingår också moment som lydnad, spår och brottsplatsundersökning. Det mest spektakulära är skyddsmomenten, där hunden bland annat ska bita sig fast i en hotfull person som kommer emot polisen och hunden.

–  Det är nog det knepigaste momentet för där ska ju hunden fånga en brottsling. Där är ju den viktigaste delen att hunden kan försvara sin förare och ta fast brottslingen, säger tävlingsledaren Lasse Ljungqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer