Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan svarar Ann-Marie Nilsson (C) och Andreas Sturesson (KD) på hur de ser på det framtida styret i Jönköping. Foto: SVT/Linda Mathillas

Oklart hur Jönköpings politiska styre ska se ut

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu inte klart hur det politiska styret ska se ut i Jönköpings kommun. Enligt kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) och oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD) är det för tidigt att svara på vilka partier som ska samarbeta.  

– Partierna måste ju få en chans att reflektera var och en på sitt håll. Det kan ta allt från en vecka upp till flera veckor innan vi vet hur styret blir, säger oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD)

Om hans parti redan kontaktat något parti låter han vara osagt. Även Ann-Marie Nilsson (C) säger att det är för tidigt.

Val 2022 Jönköpings län

– Hur det ska bli framåt vet vi inte än, säger hon.

Jönköpings kommun har de senaste fyra åren styrts av en koalition i minoritet som består av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med stöd av vänsterpartiet.

Det nuvarande styret har tillsammans 37 mandat och skulle med stöd av av V få 42 mandat av totalt 81. Alltså bara ett mandat mindre än vid förra valet. Man skulle alltså kunna fortsätta med samma koalition.

”Vi är inte där än”

Vid valet 2018 tog det fram till november innan det politiska styret var klart i Jönköping. Ann-Marie Nilsson har i tidigare intervjuer sagt att samarbetet med S, C, L och MP fungerat bra men om det kommer att fortsätta svarar hon inte på idag.

– Den senaste perioden har varit en väldigt stabil period i hur kommunen har kunnat ledas. Nu får vi se vad vi kan hitta ett antal partier som är beredda att ta ansvaret, säger hon.

Här kan du se hur mandatfördelningen i Jönköpings kommun ser ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet