Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetaren Erik Wångmar menar att det finns en naturlig anledning till att man samarbetar över blockgränserna i kommunerna. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Statsvetare: S + M trend i de lokala styrena i länet

Uppdaterad
Publicerad

En av trenderna i region- och kommunstyrena i länet efter valet är att Socialdemokraterna och Moderaterna styr tillsammans. Statsvetaren Erik Wångmar ser att de blocköverskridande samarbetena har blivit vanligare.

Sedan Jönköpings kommun i helgen presenterade sitt styre för den kommande mandatperioden så är är nu samtliga styren i Jönköpings län presenterade.

En vind av samarbete över de traditionella blockgränserna blåser över kommunerna. I Aneby, Mullsjö, Gislaved, Vaggeryd, Jönköping, Nässjö, Sävsjö och Eksjö har man byggt ett blocköverskridande majoritet- eller minoritetsstyre. I några av dem, Gislaved, Vaggeryd och Eksjö sitter till och med S och M tillsammans i förarstolen.

Val 2022 Jönköpings län

Största partierna i Jönköpings län

Liknande konstellationer har man sett tidigare, men inte i den omfattning som nu sker.

– Denna typ av samarbete har förekommit förut men det är fler nu, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet.

– Och att det är Moderaterna och Socialdemokraterna som i flera kommuner samarbetar är inte så konstigt eftersom de är de största partierna.

Hör Erik Wångmar berätta mer om den nya politiska trenden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet