I Gnosjö kommun är det nu klart med ett nygammalt styre. Foto: Martina Holmberg / TT

Politiska styret i Gnosjö klart

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet fortsätter att styra Gnosjö kommun de kommande fyra åren. Det presenterades på en presskonferens klockan 17 på torsdagen.

De tre partierna regerade förra mandatperioden i minoritet med Sverigedemokraterna som vågmästare. Efter valet den 11 september fick partierna egen majoritet och har nu 19 av 35 mandat i fullmäktige.

Det har tagit lång tid att få klart med nytt styre i Gnosjö – varför?

Val 2022 Jönköpings län

– Vi har inte haft någon brådska, utan har låtit den demokratiska processen ha sin gång. Vi var snabbt överens om att vi ville fortsätta styra, men sedan har förhandlingsgruppen träffats en gång i veckan och sedan återkopplat till partierna, säger Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon föreslås att fortsätta på den posten även kommande mandatperiod.

Som kommunfullmäktiges ordförande föreslås Johan Malm (C). I kväll är det kommunfullmäktige sammanträde och där kommer ny valberedning och nytt presidium för kommunfullmäktige att utses. Kommunstyrelsens ordförande utses vid ett senare fullmäktige och inte i kväll.

Mandatfördelning i Gnosjö kommun efter valet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet