Genom ett snabbtest får patienten provsvar inom 15 minuter. Foto: Luis Romero/AP

Anonyma hiv-test med snabbsvar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången erbjuder Region Jönköpings län hivtest med svar inom 15 minuter. Testerna utförs under onsdagen i samarbete med organisationen Noaks Ark.
– Vi tror att det är skönt för många att få ett snabbt svar och att göra testet i en bekväm miljö, säger Charlotte Jerkelund, folkhälsoutvecklare, Region Jönköpings län.

Noaks ark, som arbetar för att förebygga hiv och stödja dem som fått sjukdomen, åker regelbundet ut till platser och erbjuder snabba hiv-test. För första gången görs nu testerna i samarbete med Region Jönköpings län och ikväll får alla som vill, komma till jourcentralen i Jönköping och testa sig.

– Folkhälsomyndigheten vill att så många som möjligt ska testas så att vi ska kunna hitta och behandla dem som bär på viruset. Om en välfungerande behandling ges stoppas överföringen, säger Elli Mokus, verksamhetsansvarig Noaks Ark Småland/Halland.

Så sent som förra veckan var Noaks Ark på Högskolan i Jönköping för att erbjuda snabbtestet åt studenterna där.

– Det var jättestort intresse. Vi testade 21 personer under fyra timmar och det var studenter som ville testas men som vi inte hann med. Därför kommer vi även idag att vara där i några timmar.

Fortfarande mycket fördomar

I Sverige lever 7.000 personer med HIV idag och 99 procent av dem går på behandling. I Jönköpings län upptäcktes tolv nya fall förra året, en siffra som är ganska konstant från år till år.

Eftersom bra behandling finns är det snarare stigmatiseringen och fördomarna kring hiv som är bekymret idag, menar Elli Mokus.

– Det är ett av de största problemen. Många som har hiv berättar inte för sin omgivning eftersom de upplever ett konstigt bemötande. Det största jobbet vi i Noaks Ark håller på med idag är att sprida nya kunskaper om hur det är att leva med hiv idag.

LÄS MER: Färre hiv-testar sig – halverat bidrag till att förebygga sjukdomen

Elli Mokus berättar att en övervägande del av de som testas tror att livet är slut vid ett positivt testsvar.

– Så är det inte. Idag finns mirakelbehandling. Tre månader in i en välfungerande behandling kan viruset vara på icke märkbara nivåer. Man kan leva som vem som helst och skaffa familj och barn.

Ungdomar orädda

Vid ett vanligt hivtest på exempelvis en vårdcentral kan det dröja upp till tre dagar innan man får provsvar. Snabbtestet som erbjuds i Jönköping idag, blir klart på 15 minuter, är helt anonymt och patienten kan följa hela händelseförloppet.

– Vi passar samtidigt på att upplysa om sjukdomen och berätta att det är viktigt att skydda sig och använda kondom. Jag tror att ungdomar idag inte är speciellt rädda för hiv och vi har ju inte särskilt många fall per år. Men klamydia till exempel är inte heller särskilt roligt att få, säger Charlotte Jerkelund, folkhälsoutvecklare Region Jönköpings län.

Elli Mokus håller med. Och hon säger att hivsnabbtestet är ett antikroppstest som är godkänt av Smittskyddsinstitutet .

– Vi vill lyfta fram att det är bra att göra en check. Vi servar bilen en gång per år men hur ofta kollar vi vår kropp?

LÄS MER: Många som har hiv är över 50

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer