På bilden syns medicinen PrEP som kan förebygga hiv. Foto: Ihman Tahbaz

Många som har hiv är över 50

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av alla som lever med hiv är idag femtio år eller äldre. En utmaning för både vården och samhället, enligt Noaks Arks färska hiv-rapport.

Vården i Stockholm ställs inför ett antal utmaningar när länets över 3.500 hiv-positiva ska behandlas.

Anders Sönnerborg är professor och överläkare på Karolinska Institutet och forskar på hiv.

- Trots att behandlingen fungerar bra så har många patienter en kvarstående inflammation i kroppen vilket ger ett för tidigt åldrande, säger Anders Sönnerborg som är professor och överläkare på Karolinska Institutet och som forskar på hiv.

– Men när de här patienterna, precis som alla andra, behöver blodtrycksmediciner och hjärtmediciner så kan det vara svårt att kombinera dessa med hiv-medicinerna.

Hiv-positiva svenskar äldre

Idag är 40 procent av alla svenskar som lever med hiv 50 år eller äldre. År 2030 kommer 84 procent att ha minst en åldersrelaterad följdsjukdom.

Personer som lever med hiv drabbas dessutom i större utsträckning av hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes och osteoporos. Dessutom kan följdsjukdomar även orsakas av hiv-läkemedlen.

- Framförallt finns en ovana och okunskap inom åldringsvården när det gäller hur man hanterar hiv-patienter. Det är ett nytt fenomen som har kommit nu i och med att patienterna lever så mycket längre, säger Anders Sönnerborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer