Det kommer att kosta 9000 kronor för de handlare som vill ha ett tobakstillstånd i Jönköping. Foto: TT

Ansökan om att få sälja tobak ska kosta 9 000 kronor i Jönköping

Publicerad

Kommunfullmäktige i Jönköping beslutade på onsdagen om att det ska kosta 9 000 kronor att ansöka om att få sälja tobak. Två partier, Moderaterna och Sverigedemokraterna, valde att inte delta i beslutet.

Den 1 juli börjar en ny tobakslag att gälla i Sverige. Den innebär att den som vill sälja tobak måste ansöka om tillstånd för detta. Kommunerna kommer sedan att göra en prövning likt den som görs vid serveringstillstånd.

För handläggningen av dessa ärenden får kommunen ta ut en avgift. Socialnämnden i Jönköping beslutade tidigare om att ansökningsavgiften ska vara 9 000 kr. Den årliga tillsynsavgiften, som i dagsläget är 2 500 kronor, höjs till 4 000 kronor. Kommunfullmäktige beslutade i enlighet med det beslut som socialnämnden tidigare fattat.

Två partier avstod omröstning

Två partier, SD och M, valde dock att inte delta i beslutet. Moderaternas Peter Jutterström sa i talarstolen att han var osäker på avgiftens storlek.

– I en svensk kommun är avgiften tusen kronor, i en annan är den 12 000 kronor. Det är stora skillnader och vi undrar om 9 000 i ansökningsavgift och 4 000 i tillsynsavgift är rätt, sa Peter Jutterström bland annat.

Hans farhåga var att avgiften kunde slå hårt mot exempelvis mindre butiker på glesbygden. Därför valde partiet att inte delta i beslutet, något som även Sverigedemokraterna valde.

Försvarar beslutet

Elin Rydberg (S), ordförande i socialnämnden, försvarade avgiften. Enligt henne beräknas en ansökan för tobakstillstånd ta runt 20 timmar och då är 9 000 kronor en rimlig avgift.

– Det var en enig socialnämnd som fattade detta beslut, sa hon bland annat i talarstolen.

Då den nya tobakslagen träder i kraft 1 juli kommer en hel del nya regler att gälla. se nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.