Hör mopedbilisten Julia Mammoo berätta om sin upplevelse av säkerhet i trafiken. Foto: SVT

Så vill Trafikverket minska antalet olyckor med mopedbilar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har mopedbilar blivit allt vanligare. Men det finns varken krav på vinterdäck eller bältesanvändning. Nu vill Trafikverket skärpa reglerna.

– Jämför man med en personbil är det en låg säkerhet i en mopedbil, säger Jörgen Persson, utredningsledare på Trafikverket.

Mopedbilen har blivit populär, främst bland unga vuxna, men till skillnad från de vanliga mopederna som ställs in då det är snö eller halka så körs mopedbilarna året runt.

Det finns varken krav på vinterdäck eller kontrollbesiktning. Om du använder hjälm är bilbältesanvändning heller inget måste.

I dag finns det cirka 14 000 registrerade mopedbilar, och antalet ökar stadigt. Varje år skadas runt 60 personer med mopedbilar, och det är fler kvinnor än män som skadas.

Vill öka säkerheten

Förra året tog Trafikverket, tillsammans med 18 andra aktörer, fram en gemensam inriktning för ökad säkerhet av bland annat mopedbilar. Det handlar bland annat om ökad bältesanvändning och förbättrad fordonssäkerhet.

Jörgen Persson på Trafikverket arbetar med att förbättra säkerheten för mopedbilar. Foto: Ebba Öberg / SVT

– I det stora hela är det få som omkommer, det är också få som skadas allvarligt. Men det är just det att vi får ett ökat intresse, vi får fler mopedbilar. Och då ökar också skadorna. Där finns anledning att följa och påverka den utvecklingen, säger Jörgen Persson.

Vill utveckla utbildningen

För att få köra en mopedbil krävs ett AM-körkort. Det är samma som för en vanlig moped.

– Man får en teoretisk utbildning och en praktisk utbildning, men den utbildningen är riktad mot tvåhjuliga mopeder. Vi tycker att vi behöver se över förutsättningarna för att utveckla utbildningen och vi vet att Transportstyrelsen, som har ansvar för området, tittar på det just nu, säger Jörgen Persson.

I klippet ovan berättar mopedbilisten Julia Mammoo om hur hon upplever säkerheten. Trafikverkets Jörgen Persson berättar hur deras syn är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.