Kommunen anordnar lopp för funktionsnedsatta

Publicerad

I Värnamo anordnades under dagen ett lopp för människor med funktionsnedsättning. Anledningen är att många inte rör på sig tillräckligt mycket, vilket kan leda till sjukdomar, som i värsta fall kan vara livsfarliga, menar omsorgsförvaltningen i Värnamo.

I klippet ovan kan du ta del av Sandra Johanssons och Emma Anderssons upplevelser av träning i Värnamo.

I dag anordnades loppet Applaruset, ett lopp för alla som är funktionshindrade i Värnamo kommun. Deltagarna kan springa eller gå under loppets gång.

– Vi tycker att det är viktigt med fysisk aktivitet i Värnamo, säger Maria Andersson, som är rehabassistent i Värnamo.

”Viktigt med rätt stöd”

Maria Andersson arbetar med fysisk aktivitet och hälsa. Hon säger att kommunen anordnar många aktiviteter för människor med funktionsnedsättning.

– Vi arbetar både med personal och brukare så att de vill vara med på de här aktiviteterna. Det handlar inte bara om att få med människor till ett lopp, utan att man inför det här loppet ska ha tränat på olika sätt, säger hon.

Finns det de med funktionsnedsättning ni inte når ut till?

– Det viktiga är att människor har rätt stöd hemifrån, från sin dagliga verksamhet eller gruppboende, om man har svårt att komma ut på sin träning. Det behövs bra personalstöd, säger Maria Andersson.

I Värnamo har omsorgsförvaltningen arbetat med aktiviteter som träning för människor med funktionsnedsättning i fem år. Kommunen gör även andra hälsofrämjande insatser, bland annat har de en träningsrunda som kallas äventyrsjoggen, simning och hinderbana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer