Foto: SVT

Arbetsförmedlingens prognos – färre arbetslösa i länet 2019

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten kommer att minska i länet under 2019. Enligt prognosen kommer 1 800 fler jobb skapas i länet nästa år.

Tillväxten av nya jobb dämpas dock något jämfört med 2018 då 2600 nya jobb skapades.

– Det är glädjande att jobbtillväxten fortsätter även under nästa år. Många av de nya jobben kommer att gå till utrikes födda, vilket förklaras av att en allt större del av den arbetsföra befolkningen i länet består av utrikes födda, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedling i ett pressmeddelande.

Fler jobb skapas

Enligt Arbetsförmedlingens prognos sjunker antalet arbetslösa i länet nästa år med cirka 400 personer vilket motsvarar en arbetslöshetsnivå i länet på 5,4 procent under sista kvartalet nästa år.

– Trots att arbetslösheten minskar finns det fortsatt många arbetssökande i länet som har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Läget är särskilt bekymmersamt för personer med kort utbildning. För att långsiktigt stärka dessa individers position på arbetsmarknaden är utbildningsinsatser avgörande, säger Ida Karlsson.

Svårt att rekrytera

Jobbtillväxten hämmas av att arbetsgivare inom många yrken har svårt att rekrytera utbildad arbetskraft. Enligt Arbetsförmedlingen har det dock blivit vanligare bland offentliga arbetsgivare att anpassa kraven för att kunna rekrytera.

Även privata arbetsgivare sänker kraven, men inte i samma utsträckning. Där är det istället vanligare att man väljer att inte rekrytera alls till de utlysta tjänsterna, uppger Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.