Vinnaren i kategorin ”årets bild” är Magnus Wennman. Foto: Kristin Renulf / SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Årets bild premiärvisas i Jönköping

Publicerad

På länsmuseet invigdes under söndagen utställningen som visar de bästa bilderna som tagits av svenska fotografer under 2015.

I år är det Jönköping som är först ut med att få visa fotoutställningen Årets bild. Utställningen kommer sedan att turnera runt om i Sverige.

Årets bild som också är en fototävling, ägs av Pressfotografernas Klubb Sverige och arrangerades första gången 1942.

– Vi är själklart väldigt glada att få ha den här fina utställningen här, säger Sergei Muchin museichef. Vi lever i den mest bildrika tidsåldern i människans historia.

Sovande flicka ”årets bild”

Under en gala igår, lördag, utsågs vinnare i de olika kategorierna som till exempel ”årets nyhets bild”, ”bildreportage” och ”vardagsbild”. Vinnare i den mest prestigefyllda kategorin ”årets bild” blev Magnus Wennman. Hans vinnande bild är tagen på en flicka som sover under en filt i en skogsdunge och är en del i en serie fotografier föreställande krigsdrabbade barn som sover.

– Jag är jättestolt över priset, säger Magnus Wennman. Det var ett försök att göra något som skiljer sig från det vanliga nyhetsbruset. Jag har själv barn som jag nattar varje kväll och den här idén dök upp.

Vad betyder bilden för dig?

– Vi fotografer har en önskan om att kunna påverka och göra skillnad. Det är ganska sällan som det händer men med just den här bildserien så känns det som att jag lyckats med det. Och när man väl lyckas så är det fantastiskt kul.

Magnus Wennman vann även flera andra utmärkelser som till exempel ”årets porträttserie” och ”bildreportage utland”.

Utställningen Årets bild kommer att visas på länsmuseet i Jönköping till den 17 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer