”Asir” tycker att stämningen i Vetlanda förändrats efter våldsdådet. I klippet hör du honom berätta mer. Foto: Per Nilsson/SVT

”Asir” om tiden efter dådet: ”Folk har börjat snacka skit om oss också”

Uppdaterad
Publicerad

”Asir” kom till Sverige som ensamkommande från Syrien 2014. Efter knivdådet i Vetlanda upplever han att människor kollar snett på honom i större utsträckning än tidigare.

– Folk har börjat snacka skit om oss också, de pratar inte bara om den misstänkte gärningsmannen, utan alla oss flyktingar, säger han.

På onsdagsförmiddagen startar sista planerade rättegångsdagen efter knivdådet i Vetlanda i början av mars. Då ska den misstänkte gärningsmannen ge sin version av vad som hände.

SVT har tidigare berättat om att den misstänkte gärningsmannens bakgrund har skapat en oro bland unga afghaner och andra ensamkommande. De är rädda för att buntas ihop med den misstänktes agerande.

Våldsdådet i Vetlanda

I klippet ovan berättar bland andra Asir om stämningen i Vetlanda efter våldsdådet.

Och när SVT knappt tre månader efter dådet träffar Asir, som egentligen heter något annat, vittnar han om ett förändrat Vetlanda.

– Det han har gjort har förstört för oss alla, säger han. 

I klippet nedan, som är från 6 mars, berättar Daniel Berner, ordförande i föreningen Kvar i Vetlanda, om oron bland nyanlända:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet