Pistolen som polisen hittade gömd på en toalett på Värnamo sjukhus. Foto: Ur förundersökningen

Åtalad för skottlossning har tidigare misshandlat läkare

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 50-årsåldern som nu åtalas för att ha skjutit en annan man i samband med storbråket i Värnamo i april är tidigare dömd för våld mot tjänsteman. För drygt fem år sedan misshandlade han en läkare på Värnamo sjukhus.

Misshandeln skedde i början på april 2013. Enligt domen ville 50-åringens son, som också var på plats i samband med storbråket, att läkaren skulle skriva ut ett intyg åt hans arbetsgivare.

Men läkaren vägrade göra det om han inte först fick undersöka sonen. Sonen hämtade då 50-åringen som gav sig på läkaren med slag och sparkar.

Hävdade nödvärn

I utredningen framkom senare att 50-åringen även varit arg på läkaren eftersom han vägrat skriva ut vissa mediciner åt honom.

Under rättegången hävdade mannen nödvärn.

Jönköpings tingsrätt dömde honom dock till tre månaders fängelse och han fick även betala 11 800 kronor i skadestånd till läkaren. 

Men eftersom ett rättspsykiatriskt utlåtande konstaterade att 50-åringen lidit av en psykisk störning när han angripit läkaren ändrade Göta hovrätt domen till skyddstilllsyn med föreskriften att mannen skulle ha kontakt med psykiatrin.

Den 27 april i år sköt 50-åringen en man i halsen och axeln i samband med storbråket i centrala Värnamo då två grupperingar drabbade samman.

Mannen har erkänt att han avfyrat vapnet, men menar att han agerat i självförsvar eftersom de blivit angripna med knivar.

Lån som inte betalats

I polisförhör har 50-åringen uppgett att hans familj under två års tid varit trakasserade av den andra grupperingen och att bakgrunden till konflikten ska vara ett lån som inte betalats tillbaka.

Enligt förundersökningen blev 50-åringen själv skadad i bråket. När han kom till sjukhuset hade han två stickskador på kroppen och flera frakturer i ansiktet.

Inte långt efter att mannen anlänt till Värnamo sjukhus hittade polisen vapnet som avfyrats på Pilagårdsgatan. Pistolen hade gömts i en papperskorg inne på en handikapptoalett på sjukhuset.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.