Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Sjöqvist, kommunpolis och Jennie Torstensson, fältsekreterare i Värnamo har ett nära samarbete. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Fler vuxna på stan och fler orosanmälningar i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan rapporterade SVT att antalet orosanmälningar om barn som riskerade att hamna i gängkriminalitet hade ökat. Sedan dess har de kriminella gängen lämnat Värnamo och läget är enligt både polis och kommunanställda mycket lugnare.

– Det är klart att vi fortfarande har utmaningar, men det har förändrats mycket sedan 2018, 2019, säger Andreas Sjöqvist, kommunpolis i polisområde Värnamo.

Då var skjutningar och knivskärningar ofta förekommande i kommunen. Och barn riskerade att hamna i kriminella miljöer.

– Vi gör fortfarande orosanmälningar om barn som vi ser i umgängen och miljöer som vi tror är negativa för dem, säger han.

Anmälningarna har snarare ökat, tror han och tillägger att de idag gör anmälningar tidigare.

– Då har vi ett orossamtal med föräldrar och socialtjänst, och vi upplever att det fungerar bra.

Vuxna på stan varje helg

Jennie Torstensson är en av fyra fältsekreterare i kommunen. Tidigare var de bara två. Det har gjort att kommunen numera kan ha vuxna på stan alla årets helger.

– Det handlar om att bygga relationer. Det är mycket enklare att få kontakt med en femtonåring som hamnat snett om vi haft kontakt i flera år tidigare.

– Vi hade en kille som det varit struligt för i skolan. Där gjorde det här upparbetade samarbetet att vi kunde hjälpa honom. Rektor hjälpte till att sätta upp mål och vi tog kontakt med en av idrottsföreningarna och kunde hjälpa honom att börja där. Honom går det väldigt bra för idag, säger Jennie Torstensson.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.