I januari i år exploderade en sprängladdning vid ett flerfamiljshus i centrala Värnamo.

Efter sprängdåden – polisen förstärker insatser 

Publicerad

Det har skett en ökning av antalet sprängdåd i landet den senaste tiden. Polisen har nu förstärkt insatserna för att motverka utvecklingen. 

Enligt polisen är det nu ofta större sprängkraft som märks med stora egendomsskador och påtaglig risk för att människor ska komma till skada.  

Sprängladdningarna har mest varit koncentrerade till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, men även Värnamo nämns som exempel.  

– Regionerna får nationell förstärkning vid flera av de här händelserna och vi har en god bild över de kriminella grupperingar som rör sig i olika områden. Utförarna är många gånger mindre kända individer, som ofta är yngre och relativt okända av polisen. Dessa genomför sprängningarna på uppdrag av anstiftarna, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, i ett uttalande.

Svårutredda brott

Polisen arbetar brett inom hela myndigheten för att försöka få stopp på skjutningar, sprängningar och övrig grov kriminalitet. Ett arbete som nu har intensifierats både på lokal och nationell nivå i samverkan med andra myndigheter.

– Vi lägger ner mycket kraft på att utreda brotten, men de är ofta svårtutredda på grund av att tekniska bevis kan försvinna när en laddning exploderar. Precis som vid annan grov organiserad brottslighet är det också få personer av de som har information om brotten som vill prata med polisen, säger Mats Löfving. 

Enligt polisen är det till stor del civilt sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser från andra länder som används i laddningarna. Men även hemmagjorda bomber och militära sprängmedel används.  

Oftast används sprängningar för att försöka påverka individer eller för att markera ett maktförhållande.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet