Foto: Kajsa Suslin/TT

Åtalas för omfattande verktygsstölder

Uppdaterad
Publicerad

De två män i 30-årsåldern åtalas i Eksjö tingsrätt för en rad olika verktygsstölder. Totalt ertappades de med stulen utrustning för mer än 400.000 kronor – först och främst elverktyg.

De båda åtalade männen greps efter en dramatisk biljakt på riksväg 31 i höjd med Stensjön den 1:a december.

Det var tidigt på morgonen som en polispatrull bestämde sig för att göra en kontroll av ett fordon. Bilen, som hade falska registreringsskyltar, stannade inte utan försökte istället köra ifrån polisen. Ytterligare en patrull tog upp jakten och till slut fick de stopp på bilen och två män sprang ut i terrängen. En av patrullerna hade hund med sig i bilen och männen kunde spåras upp och gripas.

Stöldgods i bilen

Polisen hittade en stor mängd elverktyg i männens bil. Enligt åtalet är verktygen stulna ur företagsbilar runtomkring på Småländska höglandet. Vid en husrannsakan i den fastighet där männen bodde tillfälligt påträffades mer misstänkt stöldgods.

– Det var mycket gods i huset och det var paketerat. Tanken var nog att det skulle lämna landet ganska snart, sa Ola Svensson vid polisen i Eksjö till SVT Nyheter Jönköping i samband med att männen begärdes häktade i december.

18 åtalspunkter

Enligt stämningsansökan som lämnades in till Eksjö tingsrätt på tisdagen uppgår det sammanlagda värdet på stöldgodset till minst 429.000 kronor. Totalt är de misstänkta för 17 stölder samt märkesförfalskning på grund av den falskregistrerade bilen.

Männen har erkänt samtliga brott som de misstänks för.

De båda männen är utländska medborgare.  Åklagaren yrkar på att de ska utvisas ur Sverige eftersom det finns risk för fortsatt brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.