Illustration: Jönköpings kommun

Återlämnar statsbidrag på 27 miljoner

Publicerad

Satsningen på en ny bro över kanalen i Jönköping där bland annat en ny snabbfil för bussar skulle gå, skrotas eller skjuts åtminstone på framtiden. Kommunen har nu beslutat att lämna tillbaka statsbidraget för ombyggnationen.

Satsningen skulle förbättra framkomligheten för stadsbussarna och göra det snabbare och smidigare att åka kollektivt i centrala Jönköping, men istället för en ny Slottsbro blir det istället fyra busshållplatser på Klostergatan, skriver Jönköpings Posten.

— Det känns väldigt tråkigt för den här satsningen var nödvändig för att kunna utöka kollektivtrafiken i Jönköping, säger kommunens trafikchef Henrik Zetterholm, till Jönköpings Posten.

LÄS MER: Ny bro över hamnkanalen – arkitekttävling i höst

Enligt Zetterholm är anledningen till att planerna nu inte går att genomföra, Regionens besparingar. Förutsättningen var nämligen att Jönköpings Länstrafik med Regionen som huvudman, skulle köpa in 24-metersbussar som kan ta betydligt fler passagerare än de bussar som körs i stadstrafiken idag. Enligt Jönköpings Posten fick man således 27 miljoner i statsbidrag och kommunen skulle stå för lika mycket.

”Handlar om ekonomi”

— I vår värld, läs kommunens, är det 24–metersbussar som behövs eller åtminstone större bussar som kan ta fler passagerare. Det är fordon som är dyrare att köpa och dyrare i drift och som regionen inte anser sig ha råd att köpa. I grunden handlar det mycket om ekonomi men vi har också olika syn på hur den utökade kapaciteten ska genomföras, säger Henrik Zetterholm till Jönköpings Posten.

Beslutet att återlämna statsbidraget tog politikerna i budgetberedningen i måndags. Men Henrik Zetterholm utesluter inte att kommunen kommer söka bidraget igen.

– Som jag ser det är det ett måste. Vi måste hitta separerade stråk för bussarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.