Flera barn har riskerat att fara illa på grund av Gnosjö kommuns bristfälliga hantering av ärenden inom socialtjänsten. Foto: TT / SVT

Åtta barn riskerade att fara illa – stora brister inom socialtjänsten

Publicerad

Stora brister inom socialtjänsten i Gnosjö kommun har uppdagats sedan en ny chef för individ- och familjeomsorgen tillträtt. Bristerna har resulterat i 14 anmälningar enligt Lex Sarah. 

Anmälningarna rör hanteringen av sammanlagt åtta barn som placerats i familjehem. Enligt Lex Sarah-utredningen har bristerna inneburit risk för att barnen farit illa. Enligt socialchef Elisabeth Andersson har risker för missförhållanden funnits i varje enskilt fall.

– Det här är ingen bra situation och det är klart att man blir frågande och fundersam över hur detta kan  hända, säger hon.

Hur bedömer ni riskerna att några av dessa barn har farit illa under den här

Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun. Foto: SVT/Arkiv

tiden?

– Vi har haft gruppledare och handläggare som har gått in och tittat på de här ärendena och gått igenom dem noga och vi har gjort bedömningen att inga barn har farit illa.

Men det är på flera punkter som ärenden inte har skötts på rätt sätt och enligt anmälningarna finns det stora strukturella problem inom socialtjänsten. Bland annat har lagar vid beslut och ärendehantering inte följts. Dokumentation är bristfällig och utredningstiderna för långa och personal har saknat kompetens.  

Brister blev större

Enligt Gnosjö kommun är orsakerna till de stora bristerna att personalomsättningen på Individ- och familjeomsorgen har varit hög. Det har fått till följd att rutiner inte har följts och att arbetsbelastningen varit stor. Hanteringen av avvikelser har varit bristfällig vilket har gjort att brister som kunnat avhjälpas i ett tidigt skede inte har upptäckts och istället blivit större.

I utredningen beskriver Elisabeth Andersson avvikelserna som ”allvarliga missförhållanden” som gjort att den enskildes rättssäkerhet satts ur spel.

Redan 2017 riktade Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot hur socialtjänsten i Gnosjö kommun hanterar barnärenden.

Har vidtagit åtgärder

Händelserna som lett till att kommunen nu gjort 14 Lex Sarah-anmälningar, inträffade till största delen mellan mars och september 2018. Men det var först när en ny chef för individ- och familjeomsorgen tillträdde under hösten 2018, som de stora bristerna uppmärksammades. 

Gnosjö kommun har vidtagit flera åtgärder för att förbättra verksamheten. Bland annat har personalen kompetensbehov kartlagts, fler socionomer har anställts och ny chef samt gruppledare har tillsvidareanställts.

– Vi hoppas och tror att de här bristerna ska vara avhjälpta och att vi ska kunna jobba på ett mycket bättre sätt framöver.

Kan man lita på socialtjänsten i Gnosjö framöver?

– Absolut, absolut det kan man göra.

Vad är Lex Sarah – möt upphovspersonen nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.