Åttaårige William med adhd mår bättre av tv-spelandet

Publicerad

En av de yngsta deltagarna på den stora dataspelsfestivalen Dreamhack som just nu pågår i Jönköping är William Lundberg, åtta år från Mullsjö. Han har adhd och hans pappa säger att tv-spelandet haft positiv effekt för att skapa stabilitet i vardagen för sonen.

Första gången som William Lundberg var på Dreamhack var för två år sedan, när han bara var sex år gammal.

– Det känns bra att vara här, att kunna koppla av och spela med kompisar, säger han glatt sittandes i sin gamingstol.

Samtidigt fixar pappan Jimmy Lundberg med nätverkskablar och andra tekniska göromål för att komma igång med spelandet ihop med William. De har varsin dator på plats i den stora tipshallen på Elmia. Under helgen har ungefär 3 000 spelentusiaster samlats här.

– Det är en jättekul aktivitet, speciellt när vi har samma intresse också. Jag märker att hans trivs, så det är roligt, säger Jimmy Lundberg.

Ny studie om dataspel och adhd

Enligt en ny studie från Karolinska institutet riskerar ett av tre barn med adhd-diagnos att få en osund relation till dataspel. Men för William Lundberg har spelandet istället gett positiv effekt, säger Jimmy Lundberg.

I klippet ovan hör du honom och William berätta på vilket sätt tv-spelandet hjälpt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.