Drunkningsolyckorna har ökat de senaste åren. Låg simkunnighet bland nyanlända är en del av förklaringen. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Avgiftsfri simskola för alla förskoleklasselever

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 300 miljoner kronor på avgiftsfri simskola. Kommunerna behöver bara säga att de vill ha statsbidraget.

Det är barnen som går i förskoleklass som nu ska kunna bli erbjudna avgiftsfri simskola. Det enda kommunerna behöver göra för att få bidraget är att fylla i en blankett och skicka den till socialstyrelsen. Värnamo kommun är just nu mitt uppe i planeringsarbetet för att kunna erbjuda simskola för alla barn i åldersgruppen. Något Värnamo Nyheter berättade tidigare.

– Vi ska göra vad vi kan för att göra det så enkelt som möjligt för alla att vara med. Varje förälder kommer bli kontaktade på något sätt, säger Johan Arvidsson som är fritidschef på Värnamo kommun.

650 barn

I badhuset i Värnamo ljuder det av glada tillrop från barn som är på besök med fritids. I hallen finns en 25 meter lång simbassäng och två andra bassänger som är mer för lek. Det är alldeles för lite bassänger för att kunna erbjuda simskola för de 650 barn i kommunen som är i ålder för förskoleklass. Därför kommer simskolan arrangeras ute i sommar. Och de har också utökat samarbetet med Värnamo simsällskap.

– Vi är väldigt tacksamma att kommunen tar kontakt med oss och utnyttjar de föreningsresurser som finns, Säger Christer Ringblom som är ordförande i Värnamo simsällskap.

Personal behöver utbildas

Regeringen har lämnat viss frihet i hur pengarna ska användas för att lösa den avgiftsfria simskolan på bästa sätt. Så av den dryga miljon som Värnamo kommun får kommer inte allt gå direkt till simundervisningen.

– Vi kommer behöva utbilda några stycken extra, det kommer kräva en del administration. Men det mesta kommer användas i simundervisningen, säger Johan Arvidsson på Värnamo kommun.

Så mycket kan din kommun få

Aneby              195 679

Gnosjö              275 400

Mullsjö               258 490

Habo                 526 642

Gislaved             843 111

Vaggeryd           434 842

Jönköping          4 205 891

Nässjö                847 942

Värnamo            1 002 553

Sävsjö                343 042

Vetlanda             816 537

Eksjö                  396 190

Tranås                504 900

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.