Foto: TT

Avgrävd fiberkabel kan påverka kunder i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

En större driftstörning har drabbat kunder som får internet via fiber från IP-Only, ett företag som levererar till flera stadsnät. Felet uppstod under tisdagseftermiddagen och var åtgärdat först vid 4.30-tiden på onsdagsmorgonen.

Vid 16.30 på tisdagseftermiddagen inträffade en incident mellan Boxholm och Eksjö, på gränsen mellan Östergötland och Jönköpings län. Troligtvis har en fiberkanalisation grävts av och detta kan påverka kunder i hela landet, som på grund av detta inte har tillgång till internet via sin fiberanslutning.

– Felet uppkom i nätet mellan Östergötland och Småland, men även andra områden kan vara påverkade, säger Niclas Karnhill, presskontakt på IP-Only.

Bland annat påverkas Aneby, Tranås och Stockholm.

Tekniker på plats

– Tekniker undersöker nu vad felet är med fiberförbindelsen, och detta arbete kan dessvärre ta ett tag då det är långa fibersträckor. Vi arbetar med våra bästa resurser och arbetar för att lösa avbrottet så fort som möjligt, men då det är stora nätförbindelser kan vi inte ge en beräknad klartid just nu. 

IP-Only hänvisar de drabbade till sina bredbandsleverantörer för mer information.

– Vi informerar till våra företagskunder på vår driftinformation på vår webbplats. Så fort utveckling sker så kommunicerar vi, säger Niclas Karnhill.

”Sveriges största fiberstråk”

Bredbandsleverantören Junet, som använder sig av IP-Onlys nät meddelar på sin webbsida att problemen är stora:

”Om det är som vi befarar så är ett av Sveriges största fiberstråk avgrävt, vilket givetvis har ganska stora påverkningar för oss men även resterande Sverige. I dagsläget finns ingen tid för när problemet kan vara fixat. Från Tranås finns det idag tyvärr inte så många olika fiberstråk vilket gör området känsligt för den här typen av störningar. Det pågår dock planering för att skapa nya fiberstråk så i framtiden kan detta beroende minskas.”

Felet åtgärdat

Vid 4.30 på onsdagsmorgonen meddelade alltså företaget IP-Only att all fiber har reparerats färdigt och ska fungera igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.