Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet, lämnade själv polisyrket för ett par år sedan, men har nu återvänt. Foto: SVT

Avhoppade poliser söks för nyanställning

Publicerad

Behovet av poliser är stort och för första gången har polisen i Jönköpings län gått ut med en annons där man specifikt söker poliser som lämnat yrket, för återanställning.

Polismyndigheten i landet behöver växa med 10 000 medarbetare de närmaste fem åren.

I Jönköpings län innebär det runt 200 poliser och nu görs en offensiv, via en jobbannons, för att locka tillbaka de poliser som lämnat yrket.

– För varje medarbetare som slutar tappar vi kompetens och erfarenhet. Det är ett bekymmer för polisyrket är ett erfarenhetsyrke, det bygger på att man har jobbat ett tag, säger Jonas Lindell, chef för lokalpolisområde Höglandet.

Men vad kan ni locka dem som lämnat med?

– Vi vill locka med en attraktiv arbetsplats och att det är ett spännande och intressant yrke. Och det vet nog de som har lämnat att det är.

Organisationen börjar sätta sig

Men ett missnöje med den stora omorganisationen som gjordes inom Polisen år 2015 var en anledning till att många valde att lämna.

– Man tyckte att det var stökigt och man förstod inte sin roll i det nya. Men nu börjar den nya organisationen sätta sig och vi börjar prata verksamhet och titta framåt. Vi känner att framtidstron och glädjen för jobbet har kommit tillbaka.

Samtidigt är det fortfarande poliser som lämnar yrket?

– Så är det och egentligen tror jag att det är sunt med en rörlig arbetsmarknad. Men vi inom Polisen är inte vana vid att ha så stor rörlighet som det är just nu, säger Jonas Lindell

Du valde själv att lämna för ett par år sedan men kom tillbaka?

– Ja, jag kände att det var något som fattades hos mig och någonstans så är polishjärtat ändå stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.