Göran Isberg, utbildningsdirektör Jönköpings kommun. Foto: SVT

Gymnasierektorer fråntas sina rektorsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

De två rektorer på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping som stängdes av efter att personal känt sig kränkta efter ett mejlutskick blir nu av med sina rektorsuppdrag. Utbildningsförvaltningen jobbar nu med alternativa lösningar för de båda skolledarna.

Ett dokument med anteckningar med personliga omdömen om personal på skolan ska ha blivit offentlig genom att ett mail skickades ut till delar av skolan personal av misstag. Flera personer ska ha uppfattat mejlet som kränkande och de två rektorerna stängdes av när ärendet skulle utredas.

Arbetsgivaren agerar

Nu är utredningen klar och de båda rektorerna blir av med sina uppdrag.

– Som arbetsgivare tar vi kraftigt avstånd från den här typen av omdömen. Omdömen som står i stark motsats till vår värdegrund. Följden av detta blir att vi som arbetsgivare måste agera och de båda anställda kommer inte att vara kvar som rektorer på Bäckadalsgymnasiet, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Alternativa uppdrag

Vad som händer med de båda skolledarna är inte helt klart, men ett arbete pågår för att hitta alternativa lösningar inom utbildningsförvaltningen, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Kommunen väljer att inte polisanmäla händelsen efter samråd med kommunens egna jurister, men en anmälan om personuppgiftsincident har skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.