Barn glömdes kvar vid förskola i Vaggeryds kommun – togs omhand av förbipasserande

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn, fyra år gammalt, lämnades av misstag ensam kvar vid en förskola i Vaggeryds kommun i samband med stängning i tisdags eftermiddag.

– Det här ska inte få hända, säger verksamhetschef Anette Rang.

Det var när en barngrupp skulle flyttas över till en annan förskola i närheten den sista stunden innan stängningen, som barnet av misstag blev kvar ensam.

I samband med att barnen räknades in på förskolan upptäcktes att antalet inte stämde. En ur personalen tog sig tillbaka mot avdelningen och mötte då barnet som blivit omhändertagen av en förbipasserande ut med en bilväg nära förskolan.

”Ska inte få hända”

Enligt kommunen ska det ha handlat om en kortare tid som barnet lämnats ensam.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt. Det här ska inte få hända i våra förskolor, som vårdnadshavare ska man alltid kunna känna sig trygg i att lämna sitt barn, säger Anette Rang.

– I det här fallet var det den mänskliga faktorn som var orsaken. Vi ska nu se över våra rutiner och ta de åtgärderna som krävs så det här inte ska hända igen.

Föräldrarna oroliga

Barnets föräldrar var oroliga efter händelsen och hade samtal med rektorn och personal.

– Rektorn och pedagogerna sitter och gör en bedömning av händelsen i dag och vi kommer jobba med det här i hela kommunen eftersom det berör alla, säger Anette Rang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.