20 barn i länet blev utan bostad när deras föräldrar vräktes förra året. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Foto: TT

Barn i länet drabbade när familjer vräktes

Publicerad

20 barn drabbades under förra året när familjer i länet vräktes från sin bostad. Det visar statistik från Kronofogden. Trots att det finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer så har antalet barn som drabbas i länet ökat stort.

238 barnfamiljer vräktes i Sverige under 2019. I Jönköpings län genomfördes 8 vräkningar och 20 barn drabbades. Hälften av vräkningarna skedde i Jönköpings kommun.

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Kronofogden för därför statistik över hur många barn som drabbas. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt, men sedan 2018 har kurvorna vänt uppåt igen.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska behöva uppleva en vräkning. Det är viktigt att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete för att så tidigt som möjligt fånga upp problemen. Det bästa är om parterna kan lösa situationen innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.