Barnen hölls inlåsta under flera månader. Nu har de omhändertagits efter en dom i förvaltningsrätten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barn omhändertagna efter coronainlåsning

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn i Jönköpings län har hållits inlåsta sedan i våras av sina föräldrar på grund av rädsla för covid-19. Barnen har nu omhändertagits efter dom i förvaltningsrätten, enligt P4 Jönköping.

– Det är en absolut krock mellan hur människor tänker i olika världsdelar och så kommer barn delvis i kläm i det här och en rädsla för en pandemi som vi väl alla ska vara rädda för på ett eller annat sätt, säger advokat Mikael Svegfors, företrädare för barnen, till P4 Jönköping.

Barnen har gjort skolarbete hemifrån sedan i mars och har enligt P4 Jönköping, som hänvisar till domen, inte fått vara med varandra och hållits isolerade på sina rum.

Föräldrarna, som enligt radion följt rapporteringen om pandemin främst ifrån sitt tidigare hemland och inte via läget i Sverige, nekar till att ha hållit barnen hemma med tvång och kommer att överklaga domen om tvångsomhändertagande, enligt P4 Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet