Malin Ellbrant har släppt böckerna om Vinta som bor på biblioteket i Nässjö. Foto: Privat

Barnbok om pingvin visar barnen runt i Nässjö

Publicerad

Hon är barnbarn till en av pingvinerna, som sägs, ha bott i djurparken vid Ingsbergssjön för längesedan. I böckerna om Vinta får läsarna följa med pingvinen som flyttar in på Nässjö biblioteket och tar sig ut på stan.

För omkring sju år sedan önskade Nässjö bibliotek något slags maskot. Någon föreslog därför att trumpetläraren Malin Ellbrant, på Kulturskolan, kunde illustrera en figur.

– Det var kul att få frågan. Jag ritar rätt mycket och det känns roligt när det kan användas, säger Malin Ellbrant.

Barnen som besökte biblioteket började snabbt intressera sig för pingvinen och undrade vem hon egentligen var. Då bestämde sig Malin Ellbrant för att barnen skulle få lära känna Vinta och skrev boken ”Vinta flyttar in”. I boken flyttar pingvinen med röda stövlar in på biblioteket.

Läsarna känner igen sig

Vinta läser om Nässjö i en bok och bestämmer sig för att upptäcka stan på egen hand. Från stadshusets torn ska hon flyga runt men kraschar på taket och det hela slutar med att hon får läsa sig till hur Nässjö ser ut.

– Så syftet med boken är att lära barnen att det är bra att läsa böcker, säger hon.

Malin Ellbrant har både skrivit berättelsen och ritat bilderna utifrån Vintas perspektiv och hon tror att de flesta av läsarna kan känna igen platserna.

– Jag tror att barn gillar att känna igen sig, det hade jag gillat i alla fall, menar hon och syftar på att boken bland annat innehåller illustrationer av stadshuset och stationen.

Kan få en fortsättning

Om det blir något mer boksläpp, avslöjar Malin Ellbrant inget om men det låter inte helt omöjligt att de nyfikna barnen får en fortsättning på historien.

– Man kommer ju på saker hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer