Barnfamiljen Gudbrand är fast på en förgiftad mark i Jönköping. Nu vädjar dom om kommunens hjälp så att de kan flytta. Foto: SVT

Barnfamiljen Gudbrand fast på förgiftad mark

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Gudbrand är en av familjerna som bor på en förgiftad mark på Mariebo i Jönköpings kommun. Marken är så pass förgiftad att länsstyrelsen i Jönköpings län klassat den som mycket farlig för människors hälsa och miljö. Trots det kan det ta många år innan familjen får hjälp.

För ett 40-tal år sedan bedrevs en kemtvätt på området på Mariebo i Jönköping. Fastighet revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad. Prover visade att marken är förorenad med bland annat klorerade lösningsmedel i både mark- och dricksvattnet. Platsen är så pass förgiftad att länsstyrelsen klassat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö.

Totalt är det sju fastigheter som är särskilt berörda, enligt länsstyrelsens bedömning. Familjen Gudbrand är en av dem. De har bott på området i sex år.

– Vi vill bara att våra barn ska få växa upp i en giftfri miljö, säger mamman Beatrice Gudbrand, som har fyra barn.

Ingen kan ställas till svars

Enligt länsstyrelsen finns det inte längre någon chef för den gamla kemtvätten i livet som kan ställas till svars för föroreningarna i marken.

Jönköpings kommun, länsstyrelsen och SGU, Sveriges geologiska undersökning, arbetat med problemen. Men eftersom ärendet, enligt myndigheterna, är så pass komplicerat kan det ta lång tid innan problemen åtgärdas.

Under den tid som utredningarna har sin gång är barnfamiljen Gudbrand fast i sin bostad – ovanpå den förgiftade marken.

Se mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.