Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar de boende på Mariebo i Jönköping om deras livssituation. Och Jönköpings kommun svarar på frågor om vad de gör. Foto: SVT

Kommunen: ”Vi försöker jobba så snabbt vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende på Mariebo i Jönköpings kommun påminns dagligen om att de bor på ett förgiftat område. De vill att Jönköpings kommun ska lösa in deras villatomter så att de kan flytta och påbörja nya liv. Men kommunen varnar för att det kan ta tid innan man når en lösning.

De boende på Mariebo anser att kommunen bär ansvaret för att det byggts bostäder på ett område där marken visat sig vara förgiftad. Men Jönköpings kommun menar att de inte har något juridiskt ansvar i frågan eftersom de inte ägt marken sedan 1950 när kemtvätt bedrevs på platsen.

– Jag har full respekt för att det är en fruktansvärd situation, säger Mona Forsberg (S) kommunalråd, men frågan är överlämnad till SGU, Statens geologiska undersökningar, som är proffs på de här frågorna.

– Vi menar att takten måste gå snabbare. Vi samarbetar med länsstyrelsen och staten och det är så komplicerat att det behövs en bredd för att det ska gå framåt. Sedan önskar vi att alla att det ska gå snabbare än vad det gör.

Hör mer om de boendes situation på Mariebo och vad kommunen har att säga i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer