Viktor Backman och hans familj får gå på marken, men inte gräva eller odla på den. De måste hela tiden ha uppsikt över barnen. Foto: Emma Johansson/SVT

Barnfamiljen som hamnat i kläm – fast på förgiftad mark

Uppdaterad
Publicerad

Viktor Backman och hans familj köpte sitt drömhus i Mariannelund för tre år sedan. Nu har det istället blivit en mardröm på grund av miljögifter efter ett pappersbruk.

Det var i augusti förra året som en fisktrappa planerades i ån intill familjen Backmans hus. Men det stoppades på grund av miljögifter i vattnet och familjen såg då till att få prover tagna på sin tomt. Dessa visade på höga halter miljögifter.

Höga halter miljögifter

Proverna från material på tomten innehöll femton gånger så mycket arsenik än gränsvärdet för vad som är skadligt. Prover från jorden innehöll tre gånger så mycket bly samt andra skadliga ämnen.

– När jag ifrågasatte om miljögifter hade spridits in till min tomt sa kommunen nej. Hade jag tagit dem på orden så hade jag odlat potatis där och gett mina småbarn, säger Viktor Backman.

Du visste ju att det hade legat ett pappersbruk i området, har inte du som köpare ett ansvar att kolla upp vad du köper?

– Jag visste inte att lutdammen hade legat alldeles nedanför oss, hade jag vetat det så skulle jag ha sprungit från den husvisningen.

Oklart vem som bär ansvar

Företaget som drev pappersbruket sålde till Eksjö kommun 1977 och i köpeavtalet tog kommunen på sig ansvaret för sanering, bland annat av den lutdamm som ligger runt hundra meter från Backmans tomt.

Dammen täcktes igen med material från fabriken. Åtgärden ansågs vara okej på den tiden och Eksjö kommun anser därför att man nu inte har något ansvar för att sanera marken.

Hur kunde han ens få köpa det här huset om det är känt hos er att mark i er kommun är så förorenad?

– Känndomen om att det finns föroreningar inne på hans fastighet var något som vi först upptäckte i samband med provtagningen. I övrigt så finns det öppen information om föroreningar i Eksjö kommun att få tag på säger samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring.

Samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring anser inte att kommunen bär ansvaret för miljögifterna. Foto: Emma Johansson/SVT

Väntas ta lång tid

Länsstyrelsen utreder ansvarsfrågan just nu och redan i nästa vecka väntas ett förtydligande i frågan om ansvaret för lutdammen komma. Men tiden innan marken är sanerad väntas vara lång.

Värdet på huset har enligt en mäklare rasat sedan upptäckten. Från att huset har varit uppskattad till runt en miljon kronor anses det nu vara extremt svårsålt och i så fall runt 150 000 kronor. Därför kräver familjen ersättning från kommunen.

– Jag vill ju få den här frågan löst så fort som möjligt för min familj, så att vi kan känna oss lugna och trygga när vi går och lägger oss på kvällen, säger Viktor Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.