June Rogvall i Jönköping fick ett samtal av den man som den senaste veckan lurat ett stort antal äldre. Foto: SVT

Bedragaren ringde upp June: ”Han var otroligt charmerande”

Uppdaterad
Publicerad

June Rogvall i Jönköping fick häromdagen ett telefonsamtal från en man som hon upplevde som mycket trevlig. Mannen ville att hon skulle lämna ifrån sig kod till sitt Bank-ID. June är en av många äldre som de senaste dagarna drabbats av de fräcka bedragarna.

De senaste dagarna har polisen fått ta emot ett stort antal anmälningar om bedragarna som ringer hem till äldre personer och försöker förmå dem att lämna ifrån sig bankkort och koden till det.

En person ringer upp och uppger att det är något fel på den äldres swish eller bankkort och kort därefter ringer det på dörren och mannen, eller en eventuell medbrottsling står utanför dörren och vill ha kortet med tillhörande kod.

Såg igenom bedrägeriet

June Rogvall i Jönköping fick häromdagen ett samtal från en man som hon upplevde som väldigt trevlig, han talade felfri svenska och hon fick stort förtroende för honom.

– Han var otroligt charmerande och jag förstår att många luras, säger hon.

– Men när han ville att jag skulle uppge min kod till mitt bank-id då sade jag nähä du och lade på luren.

June har inte hört av bedragaren sedan dess men ett stort antal personer i Jönköpings län och Östergötland har den senaste veckan fått liknande samtal, flera har även lämnat ifrån sig sina bankkort eller koder och blivit av med stora summor pengar.

Polisen är mycket angelägna om att få stopp på bedragaren och vill att man ringer 112 om det är ett pågående brott.

Signalement på mannen

I flera av de anmälda fallen beskrivs personen som knackat på hos de äldre som en man mellan 20 och 40 år med smal kroppsbyggnad. Mannen ska ha varit klädd i kostym och haft ojämna tänder med mörk fyllning. Mannen ska också ha pratat svenska utan brytning

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.