Johan är skrämd av hur obekymrade han upplever folk vara inför risken av smittas med corona. Foto: TT

Befolkningen växer i Jönköping – överstiger nu 139 000

Uppdaterad
Publicerad

Invånarantalet i Jönköpings kommun blir allt större. Nu behövs fler bostäder, förskolor och skolor konstaterar stadsbyggnadsdirektören.

Jönköpings befolkning har nu passerat 139 000 till antalet och växte med 1 741 personer år 2018 jämfört med föregående år. Ökningen beror dels på att många barn föds samtidigt som färre avlider även om det faktiskt avled fler år 2018 än 2017.

Även in- och utflyttning påverkar siffrorna. Under 2018 flyttade 7 299 personer till kommunen samtidigt som 6 001 personer valde att lämna. Och för att möta det växande antalet invånare behövs en hel del göras.

– Nu behöver vi uppdatera vår översiktsplan för att ha en tydlig strategi för hur kommunen ska växa. Vi måste hitta nya platser för verksamheter, bostäder, förskolor och skolor. Detta arbete tar sikte på en befolkning på 200 000 invånare, säger Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör.

I Jönköpings kommun bor cirka en procent av Sveriges befolkning vilket gör kommunen till landets tionde största.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.