Hör Malin Bengnér, smittskyddsläkare, berätta varför vaccinet ännu inte hjälper mot en tredje våg i närtid. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Bengnér: Smittan i nivå med värstascenario

Publicerad

Nu är smittspridningen så stor att den är i nivå med Folkhälsomyndighetens värstascenario. Det beror till stor del på den mer smittsamma omikronvarianten, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Över hälften av alla nya fall tros vara omikron, en mer smittsam variant av coronaviruset.

– Många länder haft denna utvecklingen och vi är nu där många andra länder varit före oss. Det beror till en del på omikronvarianten som verkar utgöra mer än hälften av landets alla fall, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér till SVT Jönköping.

Hon säger att det är konstaterat att omikron är mer smittsam än de tidigare varianterna, men att inget tyder på att den ger allvarligare sjukdom. Snarare tvärtom, men att det är för tidigt att slå fast det nu.

Regionen kommer inte att införa några nya restriktioner och eftersom regionen inte sticker ut bland andra regioner så är det de nationella riktlinjerna som gäller.

Skolor ska hållas öppna

Vilken beredskap har ni inför att skolorna snart öppnar igen?

– Vi har haft ett bra arbetssätt under hösten där skolan agerar om det blir anhopning i en klass. Så vi har koll på läget tillsammans med skolläkarna och smittspårarna och vidtar åtgärder om det blir smittspridning i skolan.

Hon säger att skolorna bör hållas öppna så länge som det är möjligt för barns hälsa och välbefinnande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.