Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vilja att hjälpa kan komma kan behövas längre fram” Foto: SVT

Beredskapsdirektör: Engagemanget behövs – men inte just nu

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Jönköpings län fick snabbt fram över 3600 boendeplatser för ukrainska flyktingar. Men i förra veckan meddelande Migrationsverket att de inte behövs just nu – och flera kommuner har uttryckt att de hade önskat tidigare och tydligare besked.

– Viljan att hjälpa kan mycket väl komma väl till pass om några veckor, månader eller om något år, säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen.

Evakueringsplatser för flyktingar ordnades till exempel på Västerhäll i Tenhult, utanför Jönköping, och ett 60-tal personer hann flytta dit. När sedan Migrationsverket meddelade att platserna i Tenhult inte längre behövs tömdes boendet.

Behovet kan öka snabbt

Men enligt Länsstyrelsen bör kommunerna ha bostäder och annan hjälp till flyktingar i beredskap för behovet kan snabbt komma att öka – men man vet inte när. Och då kan engagemanget man sett från kommuninvånare och företag komma att behövas.

– Det handlar om att ställa om kring det att ”jag vill engagera mig, men det kanske inte behövs just nu, men det behövs längre fram”, menar Fredric Jonsson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet