Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyktingboendet Västerhäll i Tenhult kommer att avvecklas då antalet Ukrainska flyktingar till landet inte kommer att bli lika många som Migrationsverket först räknat med. Foto: SVT

Flyktingboende på Västerhäll i Tenhult avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av boendeplatser är inte så stort som det först verkade och nu avvecklas evakueringsplatserna som just iordningställts på Västerhäll i Tenhult och ett 60-tal ukrainska flyktingar kommer flyttas till annat boende. Även bland annat Habo, Gislaved och Eksjö har fått besked om att deras boenden inte kommer användas just nu.

I början av mars gick Migrationsverket ut med en begäran till kommunerna, via länsstyrelserna, om så kallade evakueringsplatser. Eftersom läget har stabiliserats jämfört med bedömningen i början av mars ser Migrationsverket nu ett minskat behov av evakueringsplatser. Istället för totalt 12 000 platser i landet är behovet nu 6 000 platser.

Verksamhet pausas

I Jönköpings län berörs därmed det tidigare äldreboendet Västerhäll som för bara ett par veckor sedan iordningställdes som boende för flyktingar och där ett 60-tal ukrainare bor nu.

– Kommunen har kraftsamlat kring den här uppgiften. Både anställda och frivilliga i civilsamhället har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Nu har vi fått nya besked att förhålla oss till och det gör att vi får tänka om och pausa den verksamhet som vi byggt upp, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Oklart för Värnamo

Även andra boenden i länet som ställts i ordning kommer nu avvecklas, exempelvis Itolvhallen i Eksjö. I det brev som skickats från Migrationsverket till länets kommuner framgår dock inte hur exempelvis boendet på Talludden i Vaggeryds kommun eller boendet på Expoområdet i Värnamo kommer påverkas.

– Vi har inte fått besked än och vi väntar på instruktioner kring detta nu, säger Charlotte Knutsson, enhetschef på medborgarförvaltningen i Värnamo.

Även till exempel Habo och Gislaved har fått besked av Migrationsverket om att deras iordningställda boendeplatser inte kommer användas för tillfället. Habo kommun hade gjort iordning ett boende på Ringvägen och Gislaveds kommun hade förberett platser för cirka 60 ukrainska flyktingar på Östergården i Anderstorp. I Gislaved kommer man att låta boendet finnas kvar ifall situationen återigen förändras. Habo kommun har ännu inte beslutat angående platserna på Ringvägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet