Bretë Halimi Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Blertë behöver specialvård – får inte stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I över tre år har Blertë Halimi, 20, bott i Bodafors tillsammans med sin mamma. De har sökt uppehållstillstånd i Sverige för att Blertë har behov av specialvård som bara finns i Sverige och tre andra länder. Men på fredag ska hon och hennes mamma utvisas, något som har fått flera att reagera och skriva på en protestlista.

– Det hade varit väldigt lätt att få ännu fler om jag hade haft mer tid, säger Gunvor Jonsson som engagerat sig i ärendet.

På grund av en allvarlig olycka i sitt hemland Kosovo är Blertë förlamad i många delar av kroppen. I hemlandet säger läkare att hon måste söka sig utomlands för att få den vården som behövs. Då är Sverige ett av fyra länder som kan erbjuda den rätta behandlingen som skulle kunna få Blertë att gå igen. Att flera i området nu engagerar sig i hennes ärende om uppehållstillstånd uppskattas.

– Jag känner mycket bra i hjärtat, säger Blertë Halimi om människors engagemang för hennes situation.

Fått tillbaka rörlighet i vänsterhanden

Bertë har lärt sig att skriva med vänster hand. Foto: SVT

Gunvor Jonsson är en av alla som har hjälpt Blertë och hennes mamma. Varje vecka får de undervisning i Svenska. Och tack vare medicinsk behandling, som genomförts i Sverige, har Blertë kunna börja använda vänsterhanden igen och lärt sig att skriva på svenska med den. Det är också Gunvor som ligger bakom namninsamlingarna. Hon hoppas på att namninsamlingen ska göra någon skillnad.

– Det hoppas jag. De borde ju lyssna på vad bygdens folk säger, säger Gunvor Jonsson.

Namninsamling hjälper inte

Migrationsverket menar att det inte finns skäl för Blertë och hennes mamma att stanna i Sverige. De menar att Blertë visst kan få vård i sitt hemland och att hennes situation inte är livshotande. Myndigheten säger också till SVT att en namninsamling inte påverkar sådana här beslut. Så nu tyder allt på att Blertë och hennes mamma få lämna Bodafors och rullstolen som hon har haft här redan på fredag. Trots att många visar stöd för deras ärende.

– Det är katastrof, säger Blertë Halimi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer