Foto: Johan Nilsson / TT

Beskedet: 1100 regionanställda får extra ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Regionens förslag om extraersättningar för covidpersonal har nu klubbats. Resultatet innebär bland annat höjd ersättning för övertid och arbetsvärderingstillägg.

Turerna har varit många när det gäller hur personal som arbetar med covidpatienter i Region Jönköpings län ska kompenseras för sina insatser under pandemin. Medarbetare vid länssjukhuset Ryhov har tidigare krävt risktillägg och ekonomisk kompensation vid sjukdom. Den 20 maj svarade regionen med ett motförslag på arbetsvärderingstillägg på 4 000 kronor per månad för personal som arbetar patientnära. Ersättningarna skulle gälla från april till och med augisti. Arbetsgivaren erbjöd också höjd färdtidsersättning och övertidsersättning.

Beslutet är fattat

Nu har förslaget klubbats efter fackliga förhandlingar.

Corona Jönköping

– Region Jönköpings län har kollektivavtal för anställning och arbetsmiljö som håller bra över tid och är överenskomna av arbetsgivaren och de fackliga organisationerna tillsammans. Det vi presenterar idag innebär extra ersättningar som ges utöver de överenskommelser som redan finns, säger Sven Fägerskjöld, tillförordnad HR-direktör i ett pressmeddelande på torsdagen.

De får extrapengarna

De nu beslutade extraersättningarna omfattar anställda undersköterskor, skötare, sjuksköterskor och läkare med huvudarbetsplats på avdelning för patienter med covid-19, på någon av de tre IVA-avdelningarna i länet eller på infektionskliniken. Totalt innebär den nya ersättningen för arbetsvärdering en kostnad på 30 miljoner för cirka 1100 anställda.

Alla inte nöjda

Beslutet har väckt reaktioner i sociala medier. Flera vårdanställda beskriver där sitt missnöje med regionens beslut.

– Tyvärr låter det bättre än vad det är. Vårdförbundet är inte enig med regionen, skriver en medarbetare som inte är nöjd med nivån på extraersättningen.

Ståndpunkten får medhåll av fler som understryker vikten av de vårdanställdas arbete.

– Ni ska ha minst 100 % till. Det krävs så mycket mer än att bara finnas på plats. Ni har människors liv i era händer.

Här kan du läsa och höra mer om regionens förslag till ersättningar i slutet av maj:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet