Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar som är placerade på Sis-hemmet Långanäs i Eksjö har utsatts får så allvarligt våld att IVO nu beslutat att ta det drastiska beslutat att stänga hemmet. Hör varför av Peder Carlsson avdelningschef på IVO i klippet ovan. Foto: SVT

Beslut i dag: Ivo stänger SiS-hemmet Långanäs i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om att personal utsatt placerade ungdomar för våld, har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga SiS-hemmet Långanäs i Eksjö kommun omedelbart.

– Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit, säger Peder Carlsson avdelningschef på Ivo.

De allvarliga missförhållandena har framkommit under Ivo:s egna inspektion men också via upplysningar.

– Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de ungdomarna för grovt fysiskt våld, bland annat har en ungdom fått sin arm bruten säger Peder Carlsson till SVT.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Försämrad situation

Under måndagen fattade Ivo beslut om att förbjuda Statens Institutionsstyrelse (SiS) att bedriva verksamheten tillfälligt. Det handlar om två avdelningar. Redan tidigare i våras stängdes flera avdelningar på grund av bristande brandskydd.

Ivo menar att de har uppmärksammat SiS på de allvarliga problemen men att situationen inte har förbättrats utan snarare försämrats. Barnen behöver nu omplaceras.

– De allvarliga uppgifter som har framkommit gör att vi måste förbjuda verksamheten för att säkra de placerade barnens hälsa och personliga säkerhet. IVO bedömer att SiS saknar förmåga att omgående göra de förändringar som är nödvändiga för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barnen, säger Peder Carlsson i pressmeddelandet.

13 ungdomar som idag bor på Långanäs måste nu omplaceras, det ansvaret ligger på de ungas hemkommuner. Senast på fredag den 28 juni ska SiS-hemmet stängas enligt Ivos beslut.

SVT har sökt Sis samt ansvariga på Långanäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet