Foto: TT

Beslut om licensjakt på lodjur tidigast i höst

Uppdaterad
Publicerad

Lodjursstammen i Jönköpings län har växt och enligt länsstyrelsen kan det bli aktuellt med licensjakt på lo nästa år. Men beslut kommer fattas tidigast i höst.

– Vi måste också ta hänsyn till hur det ser ut i våra angränsande län och resten av Sverige, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Efter att lodjuren länge varit borta från Götaland har de kommit tillbaka under de senaste 10 till 15 åren.

Enligt Linda Andersson har Jönköpings län berörts av sex föryngringar förra året och åtta i år, men de delas med angränsande län.   

– Vi inventerar varje år och ser att lodjursstammen ökar stadigt, säger hon.

Inget problem för människor

Nyligen blev en hund attackerad av ett lodjur öster om Värnamo. Enligt Linda Andersson finns det en lodjursstam i området som består av mellan 15 till 20 djur och den sträcker sig ända in i Kronobergs län.

Hon menar att lodjur generellt inte är något problem för människor eller hundar.

– I det här fallet så handlar det om en hund som varit ute på jakt, stött på lodjuret och lodjuret har känt sig trängt, säger Linda Andersson.

Tittar på inventeringsresultat

Länsstyrelsen har heller inga andra rapporter om liknande incidenter i området.

– Den här händelsen med hunden kommer inte innebära att vi fattar beslut om licensjakt. Där tittar vi istället på inventeringsresultatet, säger hon.

I Mullsjö har länsstyrelsen sedan tidigare beslutat om skyddsjakt på ett lodjur efter flera attacker på får senaste året.

– Men inget lodjur har skjutits där än, säger Linda Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.