– Hyresgästen kan därför välja att ta med önskad dryck till måltiderna, säger Inga-Maj Eleholt (C), socialnämndens ordförande i ett pressmeddelande. Foto: NTB/TT

Beslutet står fast: Ingen läsk till de äldre i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens företrädare antydde nyligen att beslutet att ta bort läsken för de äldre vid vård- och omsorgsboendenas måltider kunde komma att ändras. Men nu har socialnämnden bestämt att beslutet står fast.

Socialförvaltningen tog i februari beslutet att ta bort läsken från måltiderna i kommunens vård- och omsorgsboenden. De drycker som serveras skulle vara mineralvatten, lättöl och olika former av måltidsdryck.

Beslutet blev ifrågasatt och kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) sa att hon skulle verka för att beslutet skulle ändras, eftersom ”självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det.”.

Men på dagens socialnämnd blev beslutet att stå fast vid förvaltningens beslut: Ingen läsk till de äldre vid måltiderna.

Vill bidra till bättre hälsa

Beslutet grundades bland annat på hur det ser ut i övriga kommuner i länet och information som visar att de flesta hyresgäster väljer annat än läsk. Dessutom vill man bidra till en bättre hälsa utifrån nationella riktlinjer och Socialstyrelsens uppdrag att förebygga undernäring bland äldre personer.

– Valfrihet kring måltidsdryck ska vara en naturlig del av servicen på vård- och omsorgsboenden. Hyresgästen kan därför välja att ta med önskad dryck till måltiderna, säger Inga-Maj Eleholt (C), socialnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver kommunen också att de hot och trakasserier som förekommit mot kommunens tjänstepersoner efter socialförvaltningens beslut är oacceptabla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer