Nu stänger äldreboenden i Jönköpings kommun för besök. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Besöksförbud på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad
Efter att en sjuksköterska vid ett äldreboende i Jönköpings kommun konstaterats med coronavirus stänger nu Jönköpings kommun äldreboendena för besök.

På dörren till det äldreboende där den smittade sjuksköterskan arbetar sitter nu en lapp om att inga besök tas emot.

I ett meddelande till de anställda skriver socialförvaltningen att ”vi går nu in i en fas där vi som förvaltning behöver utöka vår organisation och vårt arbete för hur vi möter olika förändringar och behov som uppstår kopplat till spridning av coronavirus i vårt samhälle”.

– Det känns jättebra, säger en anställd, som vill vara anonym. Men de äldre är naturligtvis ledsna över att de inte får besök.

Musikunderhållning ställs in

Maria Hall är enhetchef på Tornets äldreboende, som alltså inte är det äldreboende där den smittade sjuksköterskan arbetar. Hon säger att de flesta anhöriga hon pratat med är sansade och förstår läget.

– Det gör de äldre också, men det är klart att de äldre tycker att det är tråkigt att alla besök ställs in. Det gäller ju inte bara anhöriga, utan även besök från kyrkorna, musikunderhållning och annat.

Ännu finns inget förslag från Folkhälsomyndigheten om att stänga äldreboenden, men socialförvaltningen har ändå valt att sätta upp lapparna och framhåller att ”vi avråder anhöriga och besökare att besöka våra boenden” .

Liknande restriktioner har införts i flera av länets kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet